Enofazni blok filter z ozemljitveno dušilko

SCHURTER širi uspešno družino enofaznih filtrov FMAB NEO z novimi različicami. Filter je zdaj na voljo z dodatno ozemljitveno dušilko za izničenje visokofrekvenčnih motenj na ozemljitvenem vodniku. Nova serija filtrov je na voljo v standardni in medicinski različici za nazivni tokovni razpon od 1 A do 20 A z vtičnimi priključki.

Standardni filtri filtrirajo samo fazni in nevtralni vodnik, ozemljitveni vodnik pa ostane nedotaknjen. To je lahko problem pri pojavu visokofrekvenčnih tokov ozemljitvenih vodnikov saj v tem primeru tudi najboljši filter ne more narediti nobenih izboljšav. Nove različice filtrov z vgrajenimi dušilkami ozemljitvenih vodnikov ponujajo preprosto rešitev.

Ozemljitvena dušilka
Nove različice enofaznih filtrov FMAB NEO so opremljene z ozemljitvenim vodnikom za dušilko. Omrežni filtri imajo poleg tokovno kompenzirane dušilke na faznem in nevtralnem vodniku še drugo dušilko na ozemljitvenem vodniku. Dušilka ozemljitvenega vodnika se nahaja med vhodom in izhodom filtra. Filtri imajo torej dva ozemljitvena priključka na vhodu in izhodu, pri čemer je ozemljitev na omrežnem vhodu izolirana od ohišja. To zagotavlja, da morebitni visokofrekvenčni interferenčni tokovi na ozemljitvenem vodniku ne morejo zaobiti filtra preko ohišja. Zlasti medicinski filtri (brez Y-kondenzatorjev) imajo koristi od izboljšanega asimetričnega dušenja v višjem frekvenčnem območju zaradi dušilke ozemljitvenega vodnika.

Aplikacije
Filtri z dušilkami ozemljitvenega voda se uporabljajo v večini aplikacij s kritičnimi visokofrekvenčnimi tokovi ozemljitvenega voda. Visokofrekvenčni tokovi ozemljitvenih vodnikov nastajajo s katero koli vrsto hitre pretvorbe energije, kot so stikalni napajalniki, frekvenčni pretvorniki ali motorni pogoni. Ozemljitvene zanke lahko nastanejo v napravah, ki so povezane z drugimi napravami z zaščitenimi kabli. Visokofrekvenčni interferenčni tok, ki se pojavlja v tej ozemljitveni zanki, je učinkovito oslabljen z ozemljitveno dušilko. Tipične aplikacije so medicinska in laboratorijska oprema, avdio in video ter industrijski sistemi.

Certifikati in odobritve
Družina enostopenjskih filtrov FMAB NEO ima posebno kompaktno zasnovo v kombinaciji z visoko zmogljivostjo. Primeren je za uporabo v temperaturnem območju od -40 °C do +100°C in ima odobritve ENEC in cURus.

TEHNIČNI LIST