RUTOS 7.06: Izboljšan operacijski sistem za vaše omrežne rešitve

Raziskave in razvoj proizvajalca TELTONIKA NETWORKS nenehno izpopolnjujejo in izboljšujejo zmogljivosti na digitalnem področju ter jo prilagajajo omrežnim rešitvam vaših strank. Zato je pomembno, da se RutOS 7.06 ne le uskladi s tržnimi trendi interneta stvari, temveč vključuje tudi funkcije, ki jih najbolj potrebujete.

Tailscale VPN 

Z RutOS 7.06 lahko zdaj izboljšate varnost svoje omrežne rešitve z navideznim zasebnim omrežjem Tailscale (VPN), ki se nahaja v oknu »Upravitelj paketov« za prenos. Tailscale je izjemno enostavno omrežje VPN za namestitev, ki zagotavlja, da vaš lokalni promet ostane lokalni.



To je odlična možnost VPN za tiste v poslovnem sektorju ali tiste, ki potrebujejo oddaljeno stalno spremljanje rešitev IoT. Tailscale VPN zagotavlja uporabniku prijazen pristop za upravljanje varnih omrežij. Takšna omrežja je mogoče enostavno prilagoditi in nadzorovati na daljavo, kar zagotavlja povezave z nizko zakasnitvijo za učinkovito delovanje.

Povečana varnost ''OverIP''

Še en varnostni dodatek je bil integriran v ''OverIP'' funkcionalnost, ki je pomembna za vse odjemalce, ki uporabljajo naprave z vmesniki RS232 ali RS485. Z OverIP TELTONIKA omrežne naprave postanejo komunikacijski posrednik v računalniškem omrežju, ki je odgovoren za prenos serijskih podatkov iz ene točke v drugo.

RutOS 7.06 ponuja način za povečanje varnosti OverIP s protokolom Transport Layer Security (TLS) za povezave IP. V bistvu protokol TLS šifrira vse podatke, ki potujejo znotraj vaše omrežne verige.

''whitelisting'' in ''blacklisting''

Zagotavljanje, da ima vaša omrežna rešitev dostop do interneta, je preprosta stvar, vendar je treba upoštevati še več, vključno z vašim mobilnim operaterjem in neštetimi malenkostmi, ki jih prinašajo rešitve mobilnega interneta stvari. Ne glede na to, ali morate zagotoviti varnost, zanesljivost ali najboljše razmerje med ceno in učinkovitostjo svojega omrežja, ko se rešitev seli po različnih regijah ali državah, morate imeti nadzor nad mobilno povezljivostjo.



RutOS 7.06 je prej ponujal to vrsto nadzora povezljivosti v obliki bele in črne liste operaterjev. Vendar je bil omejen z vnosi na seznam, ki jih je bilo treba nastaviti posamično. Z novo različico lahko takoj blokirate vse operaterje ene države, v drugi pa jih pustite dostopne. Na ta način lahko enostavno zmanjšate stroške mobilnih podatkov ali stroške gostovanja, preprečite varnostne ranljivosti ali občutite operativno neučinkovitost. 

Strežniški način v OPC UA

Minilo je malo več kot eno leto, odkar je TELTONIKA uvedla podporo za protokol OPC UA v RutOS, z njegovo zmožnostjo delovanja samo v odjemalskem načinu. Z različico 7.06 RutOS omogoča uporabo OPC UA tudi v strežniškem načinu!

OPC UA je protokol, prilagojen za industrijsko komunikacijo M2M, ki strojem omogoča izmenjavo podatkov v realnem času. Medtem ko odjemalski način sproži povezavo s strežniki za zbiranje podatkov, strežniški način omogoča vaši omrežni rešitvi, da na zahtevo poda informacije o svojih posameznih komponentah.


Podpora za strežniški način obogati ekosistem OPC UA, saj lahko omrežne naprave zdaj aktivno prenašajo podatke in storitve odjemalcem OPC UA, kadar koli jih to zahteva, medtem ko so prej TELTONIKA naprave lahko zahtevale in prejemale podatke samo od strežnikov.

Prehod z IPv4 na IPv6

Ključna razlika med IPv4 in IPv6 je predvsem v formatu in zmogljivosti naslovov, vendar je prav tako ključna njihova učinkovitost. Ker IPv6 izboljšuje mreženje z naprednim usmerjanjem, samodejno konfiguracijo, podporo QoS in vrhunskimi varnostnimi protokoli, je TELTONIKA to udobje vgradila v aplikacije IPv6 za vaše omrežne rešitve.

Tako IPv4 kot IPv6 bosta delovala hkrati, le z eno novo izjemo. Z izdajo RutOS 7.06 je naslavljanje IPv6 zdaj samodejno privzeto omogočeno v vseh mobilnih napravah in v omrežju LAN vaših rešitev IoT. Ta posodobitev zagotavlja enostavno uporabo TELTONIKA naprav in udobje nad konfiguracijami.

Pustite brezžičnim dostopnim točkam govoriti

No, metaforično povedano, seveda. RutOS 7.06 omogoča usmerjevalnikom serije TELTONIKA NETWORKS RUTX in RUTM v kombinaciji z brezžično dostopno točko TAP200, da hkrati podpirata protokola 802.11.k in 802.11.v. To dostopnim točkam, ki pripadajo vašim omrežnim rešitvam, omogoča komunikacijo in selitev končnih naprav z ene dostopne točke na drugo.



To je odlična funkcija, ki vam omogoča izboljšanje učinkovitosti in zmogljivosti vašega omrežja ter omogoča boljšo izkušnjo brskanja po internetu za uporabnike končnih naprav.

Paša za vaše oči

Nove funkcije, dodatki in popravki so odlični, a ne smemo spregledati posodobljenega dizajna RutOS. TELTONIKA je prešla na uporabo novih ikon, velikosti in barv, da bi končno izboljšali uporabniško izkušnjo in izboljšali dostopnost prek funkcij RutOS.

Naredili so spremembe zasnove za mobilne naprave in tablične računalnike, da bi izboljšali postavitev in prikaz RutOS v teh napravah. Zaradi takšnih posodobitev bo vaš čas, preživet z RutOS, bolj prijeten in intuitiven, ne glede na to, katero končno napravo uporabljate za dostop.



Pomembno je, da so vzpostavili jasnejši prikaz mobilnih povezav vaše omrežne rešitve. Zdaj prikazuje, ali ste povezani v svoje običajno omrežje ali rezervno omrežje in morebitne napake pri mobilnih povezavah. Ta zaslon prikazuje tudi, ali je bila kartica SIM odstranjena iz naprave.